Architecture and Design

Hospital Atrium Rendering

Incorporating the Best Ideas

The William P. Clements Jr. University Hospital has been meticulously designed based on input from planning teams that included physicians, nurses, institutional leaders, and community supporters.

The planning process included site visits to selected hospitals around the country to be able to understand and consider the best design elements of each. 

Many of the features that came out of the planning process were tested in full-scale mock-up rooms to ensure the designs worked before they were formally adopted.

The entire 12-floor hospital has been constructed with environmentally responsible materials, carefully selected for durability and suitability to a hospital environment.

'W' Design – Form Follows Function

W shape of the hospital

Clements University Hospital’s distinctive W-shaped design is an example of “form following function” – in that the design was derived from criteria that enhance the quality of patient care.

The floor plan permits nurses to maintain closer interaction with patients while providing better sight lines into each patient’s room. The design also helps protect patients from infections, exposure, and noise. And it promotes collaboration by co-locating related medical specialties vertically on certain floors, allowing caregivers to more easily consult on cases.

Getting to Patients Faster

The shorter hallways provided by the building’s W shape reduce the distance that caregivers must walk to perform tasks. Less time walking means more time spent with patients – and the shorter hallways enable caregivers to get to patients faster when needed.

Shorter hallways also promote patient privacy. With fewer rooms to walk by, visitors may feel less like they’re “intruding,” as they often do when walking down long corridors of patient rooms.

Quieter, Cleaner, Easier 

The design also makes it possible to create patient care floors that offer a quieter and cleaner environment because it allows many routine functions (involving supplies, meals, and medications) to be located “back of house.” This design feature was borrowed from Disney theme parks, where visitors don’t see (or hear) behind-the-scenes delivery, provisioning, and preparation activity. 

For families and visitors, the W design enhances comfort and ease. Color-coded twin patient towers (comprising a north wing and a south wing) make it simple to navigate intuitively through the building. In addition, all public areas face the outside of the building, so visitors always know where they are.