Architecture and Design

William P. Clements Jr. University Hospital features a unique architecture and an intuitive design that greatly benefits patients, visitors, and caregivers alike.

Using input from physicians, nurses, institutional leaders, and community supporters, the hospital design team carefully considered how the facility would function on a day-to-day basis and what features would maximize patient comfort and care. The team also visited leading hospitals around the country to better understand those design elements that suit the hospital environment – and patients – best.

As a result, Clements University Hospital features an innovative W-shaped architecture and a resort-inspired layout. The floor plan is much more about function than form – the design actually enables a higher level of patient care, enhanced privacy and comfort, and a simplified visitor experience.

Improved Care

Our facility’s W-shaped design allows medical professionals to enhance patient care in several ways:

  • The floor plan allows nurses to stay closer to their patients and enables caregivers to respond more quickly in an emergency.
  • Deliveries of most supplies, as well as meals and medications, bypass patient hallways, reducing the amount of foot traffic, noise, and hustle and bustle.
  • An innovative chute system quickly whisks trash and used linen items away from patient floors, reducing their risk of harboring infection.

Enhanced Privacy and Comfort

Quiet hallways and comfortable, private rooms are two hallmarks of Clements University Hospital. The building’s W-shaped design also helps enhance privacy and comfort, since its shorter hallways keep noise to a minimum. As a result, patients are able to relax and focus on healing.

Simplified Visitor Experience

The design team for Clements University Hospital also wanted to make the facility feel welcoming to visitors. Our color-coded elevators make it easy for loved ones to navigate the north and south wings of the building. In addition, public areas such as lobbies face the outside of the building, so visitors always know where they are.